Håll tidplanen med hjälp av den kritiska kedjan

Critical Path Method (CPM) är en algoritmbaserad projektstyrningsmetod som används för att beräkna den kortast möjliga vägen till projektets slut. Den utvecklades ursprungligen av amerikanska flottans officerare under andra världskriget och har sedan dess antagits av många företag och organisationer som ett effektivt sätt att hålla sig på rätt spår i sina projekt.

I den här artikeln går vi igenom vad CPM är och hur det kan hjälpa dig att slutföra dina projekt i tid och enligt budget.

Vad är Critical Path Method?

CPM använder algoritmer för att beräkna vilka uppgifter som måste utföras först, vem som ska utföra dem, vilka resurser som behövs och när dessa uppgifter måste vara klara senast för att hela projektet ska kunna slutföras i tid. Om någon uppgift försenas på den kritiska kedjan kommer projektets slutdatum också försenas.

När ska jag använda CPM?

Critical Path Method används med fördel i ett komplext projekt med många aktörer och flera uppgifter som måste slutföras inom en viss tidsram. Företag använder CPM när de ska genomföra stora projekt med flera tidsfrister eller om de vill avgöra vilka uppgifter som måste slutföras först för att resten av projektet ska gå smidigt framåt.

Hur fungerar det?

För att ta fram den kritiska kedjan så behöver du först beräkna varje uppgifts varaktighet, beroenden (vilka andra uppgifter som måste slutföras innan den kan påbörjas) och resursbehov (hur mycket arbetskraft eller utrustning som krävs). Med den här informationen kan du skapa en tidslinje (den kritiska kedjan) för hela projektet som anger exakt när varje uppgift måste börja och sluta för att hela projektet ska kunna slutföras i tid. Den kritiska kedjan är referenspunkten som ser till att alla vet exakt vad som måste hända härnäst för att projektet ska hålla sig på rätt spår.

Sammanfattning av Critical Path Method

Du som arbetar med komplexa projekt med snäva tidsfrister har stor nytta av att räkna ut den kritiska kedjan. Med CPM får du reda på vilka uppgifter som måste göras först, vem som ska göra dem, vilka resurser som behövs och när dessa uppgifter måste vara klara senast för att hela projektet ska genomföras enligt tidplanen.

För att se fler artiklar om projektstyrning –> klicka här.

Har du någon fråga om Critical Path Method? Fyll i formuläret så återkommer vi så snabbt vi kan.
Inställningar för cookies
Rulla till toppen
Scroll to Top